Feniks voor jou

Wanneer kun je bij ons terecht?

Feniks is een plek voor jongeren met complexe problematiek, ook als je uit een gesloten instelling komt. Vind jij het lastig om in een grotere groep te zijn? Heb jij veel individuele begeleiding nodig en een op maat gemaakt dagschema? Gaat het steeds mis als er te veel om je heen gebeurt? Als je een autismespectrumstoornis hebt, is het lastig om overeind te blijven als er te veel prikkels zijn. Wat voor andere mensen geen probleem is, vind jij ingewikkeld. Daarom gaat het soms niet lekker thuis of gaat het mis op school. Je hebt zorg op maat nodig.

Misschien heb je al te maken gehad met allerlei zorginstanties of heb je al een tijdje in een (gesloten) zorginstelling gezeten. En heb je gemerkt dat je het lastig vindt om in een grotere groep je plek te vinden.

Dan zou Feniks zo maar eens de plek voor jou kunnen zijn!

Feniks is een woonplek in het noorden van Groningen. Hier verblijven zo’n vier tot (maximaal en zelden) zes jongens een tijdje, onder deskundige begeleiding. Ze hebben allemaal ASS, in combinatie met iets anders. Bijvoorbeeld ADHD, hechtingsproblematiek of complexe gedragsproblematiek. Of een combinatie daarvan.

Door de kleine groep en de warme, huiselijke sfeer zijn we echt anders dan andere zorginstellingen. Onze begeleiders nemen de tijd om jou te helpen. We hopen dat jij je daardoor veilig voelt bij ons. Zodat het iets minder vervelend wordt om een tijdje niet thuis te wonen.

Onze begeleiders staan voor je klaar

Je hebt een persoonlijk begeleider. Iemand bij wie je altijd terecht kunt voor praktische zaken. Ook staat er een heel team van zorgprofessionals voor je klaar. Samen met jou kijken we naar wat jij wilt leren en dan maken we een plan. Daar gaan we samen mee aan de slag, in jouw eigen tempo. Fijn om te weten dat we daarbij niet kijken naar wat je niet kunt, maar vooral naar wat er wél mogelijk is. Zo blijven we je stimuleren om nieuwe dingen te proberen.

Er is ook een externe onafhankelijke vertrouwenspersoon van de AKJ die jou regelmatig komt bezoeken. Als er iets is wat je toch niet aan de begeleiders durft te vertellen, dan kan je dat altijd bij haar kwijt. Zo zorgen we ervoor dat jouw omgeving altijd veilig is.

Hoe ziet jouw dag op Feniks eruit?

Hier kun je je echt wel vermaken. Je hebt hier vrijheid. Je kunt hier van alles; wandelen, met z’n allen naar de winkel, dieren, sporten, zwemmen.

Quincy

’s Ochtends verzorgen we samen alle dieren. We hebben namelijk een groot stuk land met dieren, zoals paarden, schapen, konijnen en shetlanders. Natuurlijk zorgen we ervoor dat ze genoeg te eten hebben en dat hun verblijf er schoon en netjes uitziet. Maar er is ook tijd om ze te borstelen of gewoon even lekker met ze te knuffelen.

Contact met thuis

Je ouders kunnen altijd checken hoe het met je gaat, door in te loggen in ons zorgsysteem met hun computer of telefoon. Zo kunnen ze elke dag lezen hoe het die dag met jou gegaan is. Ze kunnen er hun vragen stellen aan jouw persoonlijk begeleider of andere zorgprofessionals, foto’s bekijken, nieuwsbrieven lezen en jouw zorgplan bekijken. Er zijn korte lijntjes. Als ze een vraag hebben, kunnen ze altijd even bellen. Maar een vast belmoment afspreken kan natuurlijk ook.

Veel gestelde vragen

De groep bestaat uit jongens met een autismespectrumstoornis, in combinatie met een (licht) verstandelijke beperking en gedragsproblematiek, ADHD en/of hechtingsproblematiek. Het zijn jongens die alleen in een kleine, prikkelarme groep passen. Soms hebben ze al een intensieve behandelvorm achter de rug en kunnen ze bij Feniks werken aan een terugkeer naar huis of een grotere woongroep. Er is 24 uur per dag, 7 dagen per week begeleiding en op bepaalde dagen krijg je de maatzorg die is afgesproken. We zijn een ‘open instelling’. Dat betekent dat we ons houden aan de Wet Zorg & Dwang en dat alles op vrijwillige basis gaat. Jij houdt de regie over je eigen leven (binnen jouw mogelijkheden).

Huisregels Feniks

Feniks is een plek waar we echt met elkaar samen leven. Omdat iedereen zich hier veilig moet kunnen voelen, hebben we duidelijke afspraken waar iedereen zich aan houdt. Deze huisregels nemen we met je door als je bij Feniks gaat verblijven.

We maken afspraken over:

 • de dagindeling
 • samen eten en koffie drinken
 • afwasbeurten, opruimen en hygiëne
 • ziekmelden
 • roken, alcohol en drugs
 • te laat komen
 • respecteren van de privé-ruimten
 • omgang met machines en met dieren (bijvoorbeeld niet alleen tussen de dieren, niet ongevraagd aan machines komen, niet zwaaien met hooivork, veiligheid, arbowet)
 • omgaan met elkaar (respect, gelijkwaardigheid, geduld, niet vloeken)
 • omgaan met negatieve gevoelens (niet roddelen, geen dingen vernielen, niet schreeuwen of in de verdediging schieten)
 • telefoongebruik en sociale media

Naast deze huisregels werken onze begeleiders natuurlijk ook volgens hun beroepscode en volgens de richtlijnen van het Nederlands Jeugdinstituut. Ze werken met verschillende protocollen, zoals de Meldcode en gedragscode. Deze staan allemaal in het boekje ‘Welkom op Feniks’ dat je ouders krijgen. Daar staat trouwens nog veel meer interessante informatie in, bijvoorbeeld over privacy en afspraken rondom medicijngebruik.

Snel navigeren

Contactgegevens

Feniks Zorg & Jeugd

Oostpolderweg 11 en 13
9909 TH SPIJK (gemeente Delfzijl)

Telefoonnummer: 0596-591010;
na 17.00 uur alleen in spoedgevallen

E-mail: info@fenikszorgenjeugd.nl (algemeen)

Kwaliteitskeurmerken

Image
Image
Image
Image
Image
Image